Spreekbeurt maken

Spreekbeurt

Voordat je begint moet je natuurlijk eerst een onderwerp voor je spreekbeurt hebben. Denk hierbij aan een hobby, een sport, een huisdier, een onderwerp of beroep. Wat je kiest mag je helemaal zelf weten.

De voorbereiding.spreekbeurt3
Voorbereiding van een spreekbeurt is erg belangrijk. Je kunt niet de avond ervoor ‘even’ een spreekbeurt maken. Je moet ruim van te voren materiaal verzamelen. Dit materiaal bestaat meestal uit boeken, tijdschriften en folders. Heel vaak zal dit in de bibliotheek te vinden zijn. Ook kun je natuurlijk internet gebruiken. Op het internet vind je veel informatie en plaatjes. Als je het materiaal gevonden hebt, ga je dit lezen. Meestal heb je veel te veel informatie verzameld. Voor jezelf moet je nu gaan bepalen wat jij belangrijk genoeg vindt om te vertellen. Daarvan ga je hoofdstukjes maken. Daarmee kun je je spreekbeurt in onderwerpen opdelen. Ook een omschrijving (dier) kan goed. Als afsluiting van een spreekbeurt kun je het beste een paar vragen stellen aan de klas.

Hoe kun je alles onthouden en goed vertellen?
Dit doe je door de kernwoorden (belangrijkste onderwerpen) op te schrijven. Probeer daarna de spreekbeurt zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen. Op je ‘spiekbriefje’ die voor je ligt, heb je de belangrijkste woorden staan. Blijf zoveel mogelijk de klas in kijken. Probeer niet steeds naar dezelfde kinderen te kijken. Een spreekbeurt duurt ongeveer 10 minuten. Oefen de spreekbeurt een keertje voor je vader/moeder, broertje/zusje of voor de spiegel.

Hoe zorg je ervoor dat je spreekbeurt goed verloopt?
Aan het eind van jouw spreekbeurt de spulletjes rond laten gaan. Doe dat nooit tijdens een spreekbeurt want dan letten de kinderen niet op jou, maar op de spulletjes. Als je een dier meeneemt, laat deze dan aan het begin of aan het eind zien. Niet tijdens jouw verhaal. Dieren maken onverwachte geluiden en bewegingen waardoor kinderen niet meer naar je luisteren. Dit moet je dan wel overleggen met je leerkracht. Plaatjes en tekeningen op het bord. Denk er aan dat iedereen dit moet kunnen zien. Hele kleine plaatjes hebben dus geen zin. Je kunt het digibord goed gebruiken tijdens je spreekbeurt. In het programma ‘powerpoint’ kun je tekst en plaatjes toevoegen zodat je de kernwoorden in ‘powerpoint’ kunt plaatsen en daar omheen de plaatjes/foto’s. Je neemt dan bijvoorbeeld een usb-stick mee naar school en dan kun je alles op het digibord laten zien.digibord

Tips tegen de zenuwen.
Bijna iedereen die een spreekbeurt moet houden is zenuwachtig. Dat is heel normaal. Volwassenen hebben daar net zo goed last van. Hoe vaker je een spreekbeurt houdt, hoe minder last van zenuwen je krijgt. Dat is ook de reden dat jullie een spreekbeurt gaan houden. Je krijgt er meer zelfvertrouwen van. Een aantal tips:

• Zorg voor een goede voorbereiding
  • Zorg voor een duidelijk ‘spiekbriefje’ waar je de kernwoorden groot op hebt staan
  • Oefen thuis een keer voor je vader/moeder, broertje/zusje of voor de spiegel
  • Draag kleding waarin je je prettig voelt
  • Als je gespannen bent, moet je rustig en lang uitademen. Inademen gaat vanzelf, doe alsof je een ballonnetje aan het opblazen bent
  • Kies een onderwerp waar je al iets van weet en wat je interessant vindt.

Voorbeelden van een opbouw (met kernwoorden)

Opbouw van een spreekbeurt over de fietsspreekbeurt1

• Het begon met het wiel
  • Loopfiets
  • Van loopfiets naar trapfiets
  • Luchtbanden
  • Voordelen van een fiets
  • Vragen

Opbouw van een spreekbeurt over de kat

• Het leven met een kat
  • Waar haal je een kat vandaan?
  • Iets over de kat zelf
  • Hoe zit het met het eten en drinken van een kat?
  • Wat vindt een kat fijn en niet?
  • Een aantal rassen
  • Een nest jonge poesjes
  • Vragen/iets rond laten gaan

Wanneer is je spreekbeurt?

Achter in de klas hangt een lijst met data. Je mag daar zelf je naam op invullen, wanneer jij je spreekbeurt wilt houden.

Het onderwerp van je spreekbeurt schrijf je ook op deze lijst. Zo kun je zien welke onderwerpen er allemaal aan bod komen.

Heel veel succes met het voorbereiden van je spreekbeurt!!!